Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angstige asielkat
09-05-2020, 22:19:04,
#1
Angstige asielkat
Ik heb op 28 maart 2020 een poes van 6 jaar uit het asiel gehaald. Ze woonde met 3 andere katten en woont nu bij mij in haar eentje. Het is altijd rustig in huis, ik woon alleen in een ruime woning en een redelijk stille buurt.


Ze is nog steeds erg bang, ze blaast naar me als ik te dicht bij kom. Maar ze is ook erg nieuwsgierig, ze loopt door het hele huis en is vaak ook in de woonkamer als ik TV zit te kijken (zodra ik beweeg is ze weg). Ze drinkt en eet goed en gaat altijd netjes naar de bak. Ik ga vaak bij haar in de buurt zitten als ze in haar verstopplekje zit en praat dan tegen haar om ze aan mijn stem te laten wennen. Als ik ga slapen duurt het niet lang voor dat ze uit haar verstopplek komt en in mijn slaapkamer rond gaat lopen om dan vervolgens weer de rest van het huis te verkennen. Om haar van haar angst af te helpen blijf ik heel rustig, forceer niks en geef haar sinds 4 dagen elke avond een rustgevend middel (Zylkene).

Want kan ik nog meer doen om haar van haar angst af te helpen? 

Hartelijke groet, John Roos
Antwoord
09-05-2020, 23:48:03,
#2
RE: Angstige asielkat
Wat jammer dat je kat zo bang is. Heeft het asiel hier nog iets over gezegd, of weet je verder niet veel meer over haar voorgeschiedenis?
Eigenlijk doe je het heel goed, maar voor sommige katten heb je heel veel geduld en een heel lange adem nodig. Ze is nog niet lang bij je, en een asielverblijf en een daarop volgende verhuizing is niet niks voor een kat.
Je bent heel goed bezig, ze heeft het getroffen met jou, maar ik denk dat je haar ruim de tijd zal moeten geven.
Zylkene is prima spul, en haalt zeker de scherpe randjes weg, maar het is geen wondermiddel.
Wat je nog zou kunnen doen is uitvinden hoe ze het liefste speelt, en regelmatig met haar spelen.
Spel is altijd heilzaam voor een kat, en goed om een band met haar te krijgen.
Heel veel succes!
Antwoord
10-05-2020, 08:53:22,
#3
RE: Angstige asielkat
Hi Rieneke,

Dank je wel voor je reactie.

Met spelen wil ik nog even wachten, omdat ze schrikt van bewegingen. Als ze bij me in de buurt is laat ik haar gewoon haar gang gaan. Ik vermoed dat ze inderdaad wat meer tijd nodig heeft en dat ze wat eenzaam is. Toen ik haar uit het asiel haalde snuffelde ze aan mijn hand en kon ik haar aaien, ze bleef heel rustig, op basis daarvan heb ik haar meegenomen en bij mij thuis een plekje gegeven.

Dit is wat het asiel over haar schreef:
Gina, poes met een geschatte leeftijd van 6 jaar, is samen met haar zusjes bij ons binnengekomen nadat hun eigenaar was overleden. Wij merken dat ze het alle vier heel spannend en eng vinden om ineens in een andere omgeving te moeten verblijven. De drie zussen, waaronder Elin, vinden het doodeng en laten zich hier nauwelijks zien. Qua gedrag denken wij dat het katjes zijn die altijd binnen zijn gehouden; ze zijn niet zo heel veel gewend, er zal dus veel tijd en liefde op voorraad moeten zijn.

Nadat ik om aanvullende informatie had gevraagd schreef het dierenasiel:

Gina Leefde samen met haar zusje en twee oudere katten (ook zusjes) in een huis met een oudere dame en haar twee zoons. De poezen waren naar mevrouw heel aanhankelijk, haar zoons konden niet zoveel met hen. Waarschijnlijk zijn deze katten nooit naar buiten geweest, waardoor ze elke vorm van socialisatie gemist hebben. Daarom hebben ze nu ook moeite om te wennen aan een nieuwe situatie. In het asiel hadden ze helemaal veel stress, omdat daar elke dag andere verzorgers kwamen. Er komen wel elke week dezelfde, maar toch elke dag andere. Ook hoorden ze daar vaak honden geblaf en ook dit hebben ze waarschijnlijk nooit geleerd. Als dieren (en mensen ook trouwens) sociaal arm opgroeien zie je dat op latere leeftijd terug in de vorm van “gedragsproblemen”. Ik zet dat hier tussen aanhalingstekens omdat ik bij Gina vermoed dat als ze echt helemaal gewend is ze echt wel een lieverd is die met jullie situatie om kan gaan. De reden waarom ze snel blaast als je naar haar toe komt, kan zijn omdat het een beweging is die te snel en te onverwacht gaat voor haar. Bij angstige katten kan je beter in slow-motion bewegen, zodat elke beweging meer voorspelbaar is. Na een paar maanden zal ook Gina geleerd hebben om jullie en jullie bewegingen wat beter in te schatten. Ik hoop dat ik de vragen duidelijk heb beantwoord, anders hoor ik het graag weer.
Antwoord
10-05-2020, 09:31:18,
#4
RE: Angstige asielkat
Wat fijn dat je haar een kans geeft, het zal idd tijd nodig hebben
Veel succes met haar
In liefdevolle herinnering: Silver, Jara, Kelly, Sjors en Bobby
Antwoord
10-05-2020, 17:21:51,
#5
RE: Angstige asielkat
Is het een optie haar zus in huis te nemen?
Antwoord
10-05-2020, 17:37:03,
#6
RE: Angstige asielkat
Hi Rieneke,

Haar zus is al opgehaald uit het dierenasiel. Maar in juni komt mijn vriendin bij me wonen. Zij heeft een zachtaardige gecastreerde 8-jarige kater, die er dan bij komt. Die kater woont nu alleen bij mijn vriendin maar is eigenlijk gewend om met andere katten samen te wonen. Mijn vriendin heeft de kater nu 2 jaar, in verband met het overlijden van het baasje van die kater. Denk je dat dat een oplossing kan zijn? Uiteraard zal ik de katten in stappen aan elkaar laten wennen (en ze niet zomaar 'bij elkaar gooien')

Hartelijke groet, John
Antwoord
10-05-2020, 18:36:43,
#7
RE: Angstige asielkat
Zou goed uit kunnen pakken, mits je een langzame introductie toepast en ook hierin veel geduld oefent.
De leeftijden komen overeen, ze zijn beiden op andere katten gesocialiseerd. Het karakter moet wel enigszins overeen komen. Het is zeker het proberen waard, al was het fijner geweest als jouw poes wat langer de tijd had gehad om te wennen.
Laat je tzt nog weten hoe het gaat?
Antwoord
10-05-2020, 18:38:27,
#8
RE: Angstige asielkat
http://blog.lekkerinjevacht.com/langzame...lige-plek/
Antwoord
13-05-2020, 12:56:15,
#9
RE: Angstige asielkat
Ik zal het zeker laten weten! Ik heb inmiddels 2 boeken over katten gekocht waaronder 'de kattenfluisteraar' en er heel veel informatie uit kunnen halen, o.a. ook hoe katten aan elkaar moeten wennen. Mijn vriendin komt in juli (en niet in juni) bij me wonen, dus we hebben nog even :-)
Antwoord
13-05-2020, 12:59:10,
#10
RE: Angstige asielkat
Dank voor http://blog.lekkerinjevacht.com/langzame...lige-plek/
Antwoord
13-05-2020, 13:30:13,
#11
RE: Angstige asielkat
Graag gedaan, succes! Smile
Antwoord
15-05-2020, 10:05:26,
#12
RE: Angstige asielkat
Gina begint de laatste dagen wat losser te worden. Met de nepmuisjes die ik heb neergelegd speelt ze af en toe en is wat vaker in de woonkamer om te kijken wat ik aan het doen ben. Ook de cavia's die in de woonkamer in een kooi staan vindt ze erg interessant. Ik kan nog niet dichtbij Gina komen, want dan loopt ze weg. Ze heeft de laatste dagen niet naar me geblazen. Het lijkt de goede kant op te gaan.
Antwoord
15-05-2020, 11:14:48, (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-05-2020, 11:15:36 door rieneke.)
#13
RE: Angstige asielkat
Dat zijn goede berichten! Mocht je eens langs het Kruidvat lopen, neem dan een flesje valeriaantictuur mee, om op de muisjes te sprenkelen. 4 van de 5 katten vinden dit helemaal geweldig en gaan dan compleet los van genot Smile

Leuk dat je ons op de hoogte houdt!
Antwoord
15-05-2020, 11:46:28,
#14
RE: Angstige asielkat
Dat klinkt goed zeg. Fijn
In liefdevolle herinnering: Silver, Jara, Kelly, Sjors en Bobby
Antwoord
15-05-2020, 13:15:18,
#15
RE: Angstige asielkat
Ik zal eraan denken als ik bij kruidvat ben, dank voor de tip.
Antwoord
15-05-2020, 16:35:48,
#16
RE: Angstige asielkat
Als de kat (Gina) blaast omdat ze bang van me is, is het dan beter om haar maar te laten gaan en ruimte te geven, of zou ik moeten proberen zo dicht mogelijk bij haar te komen? Als ik iedere keer wegga als ze blaast denkt ze misschien "hè het werkt dat doe ik de volgende keer weer".
Antwoord
15-05-2020, 22:29:32,
#17
RE: Angstige asielkat
Nee, je beloont dit gedrag niet door weg te gaan. Angst is angst, en dien je te respecteren.
Laat haar en negeer het geblaas. Je zegt dat het al beter gaat, geef haar de tijd die ze nodig heeft.
Het kan soms langer duren dan je zou willen, maar forceren is iets wat je zeker niet moet doen.
Het klinkt al erg positief, haar vorderingen tot nog toe Smile
Antwoord
16-05-2020, 00:06:15,
#18
RE: Angstige asielkat
Fijn dat je zoveel geduld kunt opbrengen, Johnroos, angstige katten hebben tijd en ruimte nodig en vrijheid van onderzoeken.
Mijn ervaring in deze is niet opsluiten maar de gelegenheid geven en 's avonds doodstil blijven zitten ... heb je ineens een kat op schoot. 
Eerste keer dat het mij gebeurde was ik zo enthousiast dat ik meteen begon te aaien : fout! kat vloog van mijn schoot af ... moraal:
rustig aan laat beestje in eigen tempo komen en laat ze vooral niet schrikken door onverwachte bewegingen / daden. 
Laat kat jou eerst ontdekken. Succes en een fijn weekend!
...if you don't see me ... 
Antwoord
16-05-2020, 09:36:39,
#19
RE: Angstige asielkat
Dank voor je advies Rieneke en Jodokus! Ik ga door op de ingeslagen weg. Ik ga straks bij haar op zolder zitten en een stuk voorlezen zodat ze aan mijn stem en aanwezigheid went. Ik laat uiteraard weten hoe het gaat. Ben erg blij met de reacties.
Antwoord
16-05-2020, 10:39:18,
#20
RE: Angstige asielkat
Vanochtend (16-5) zat Gina ineens in de woonkamer, dat deed ze 's ochtends nooit! Ze zat rustig te kijken en heb haar zachtjes aangemoedigd. Na een poosje at ze nog wat uit haar voerbak en liep rustig naar haar verstopplek op zolder. Geeft aan dat jullie adviezen werken :-)
Antwoord
16-05-2020, 13:11:18,
#21
RE: Angstige asielkat
Kijk, steeds weer een stapje vooruit! Smile
Antwoord
16-05-2020, 13:38:27,
#22
RE: Angstige asielkat
Mooi! Dappere Gina gaat door Smile
...if you don't see me ... 
Antwoord
19-05-2020, 17:35:27,
#23
RE: Angstige asielkat
Gina blaast nog wel steeds als ik te dichtbij kom (minder dan circa 3 meter). Ik ga dan óf weg bij haar óf ik geef haar de ruimte om zelf weg te lopen, want tsja soms moet ik toch bij de wasmachine zijn om de was te doen. De vraag is of ze op die manier steeds angstiger wordt of dat ze juist aan me went. Wat is de beste methode?

Ik heb Gina nu vanaf 28 maart. In het begin zag ik haar helemaal niet, maar nu loopt ze, vooral 's avonds en 's nachts het huis door en speelt ze sinds kort me de nepmuisjes die overal in huis liggen. Er zit dus vooruitgang in. De vraag is wat is de beste weg voorwaarts?
Antwoord
19-05-2020, 20:06:24,
#24
RE: Angstige asielkat
Zylkene en Ecostyle natvoer(bevat Catnip)
Antwoord
19-05-2020, 20:42:12,
#25
RE: Angstige asielkat
Vooral denk ik geen haast hebben. Je geduldig aanpassen aan Gina's tempo.
Je weet nooit wat er gebeurd is, de reden van de angst.
Ook kan je het niet vergelijken ... het zou zo of zo snel moeten kunnen.
Ja kan ook maar niet altijd en overal, dat blijkt.
Gewoon rustig aan dan breekt het nu opgebouwde vertrouwen niet.
...if you don't see me ... 
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)